Een stukje groene nostalgie

Vintage planten terug van weggeweest

Planten horen bij de jaren zeventig! In die tijd verschoof de aandacht van planten met bloemetjes naar planten met bijzondere bladeren. Ook wat forsere planten waren ineens ‘hot’. Planten kocht je vaak op de markt, drie voor een tientje. Men stond er voor in de rij. Ja, planten en 70s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de vrouwentong (sansevieria) en de rubberboom (ficus elastica abidjan), twee van de bekendste kamerplanten uit de seventies, heb je al een goed startpunt voor de groendecoratie in jouw stijl. De klassieke vrouwentong is juist door haar bijzondere vorm in hedendaagse interieurs aan een opmars bezig. Niet voor niets, want ze vraagt om weinig verzorging en blijft je jarenlang trouw. Je hebt ze met de bekende gele bies, maar ook zonder. Een absolute must in je 70s sfeer.

Verzamel planten en waan je in de seventies!

Ook de vetplant, cactus, gatenplant, calathea, stippenbegonia, dieffenbachia, bromelia, pannenkoekplant en sierasperge passen in jouw interieur. Hoe meer hoe beter! Door de planten te groeperen maak je de sfeer eigentijdser, bijvoorbeeld met een aantal cactussen tezamen op een dienblad of juist naast elkaar op je vensterbank. Een verzameling oersterke vetplantjes in alle mogelijke soorten is eveneens een blikvanger. Deze houden wel van veel licht! Zoek je juist een grote plant om een lege hoek op te vullen, neem dan de hippe gatenplant (monstera) die de lucht ook nog eens zuivert. Manden van rotan zijn geschikt als huisvesting voor je planten, of anders neem je grijze teiltjes of zelfs blikken. En onthoud: oranje past perfect bij groen dus ook oranje aardewerken potten zijn uitstekend.

Stekjes, hangplanten, macramé

In de jaren ’70 was het heel gewoon om thuis planten te stekken. Stekjes stonden in glaasjes water te wachten op een leven als echte kamerplant. In deze tijd kun je de stekjes juist gebruiken als de ultieme decoratie. Zet er een paar bij elkaar in mooie glazen potten of vazen en het wordt opeens design! Vergeet niet wat kamerplanten op te hangen of neer te zetten op een hoge plank. Kies daarvoor de erwtenplant, lipstickplant of graslelie. Denk ook eens aan varens, zoals de bijzondere hertshoornvaren die helemaal terug is. Plantenhangers van macramé mogen eigenlijk niet ontbreken want zij bieden direct de juiste sfeer, vooral als je ze verspreid ophangt. Met groepering ontstaat er juist een modernere look. Overal in je kamer mag je het terugzien, het groene geluk uit de seventies!
Over de schrijver
Reactie plaatsen